<< poprzedni odc.

BBC Earth
2018-09-20 (czwartek) 8:00

Chemia smaku - odcinek 1/3

Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy ...

Chemia smaku   odcinek 2

następny odc. >>

BBC Earth
2018-10-04 (czwartek) 8:00

Chemia smaku - odcinek 3-ost.

Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy ...

2018-09-27
8:00
BBC Earth

 

Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.

Program przeznaczony dla widzów od lat 7.
Czas trwania: 1 h 05 min
 

Poprzedni i następny program na kanale BBC Earth.


<< 7:00 - Brytyjskie fabryki jedzenia 3

BBC Earth
2018-09-27 (czwartek) 7:00

Brytyjskie fabryki jedzenia 3 - odcinek 5

Prowadzący przedstawiają tajniki wytwarzania produktów codziennego użytku. Odwiedzają wnętrza największych fabryk na świecie. Prowadzący udaje się do jednej z największych na świecie fabryk majonezu w Holandii. Obserwuje proces powstawania produktu. Ogląda maszynę, która w ciągu minuty oddziela 1700 białek od żółtek.

9:05 - W okowach mrozu 5 >>

BBC Earth
2018-09-27 (czwartek) 9:05

W okowach mrozu 5 - odcinek 7

Piąty sezon dokumentalnej opowieści o losach mieszkańców Alaski. Sue Aikens, Jessie Holmes, Glenn Villaneuve i rodzina Hailstone'ów starają się przetrwać ostrą zimę. Kolejny rok z rzędu podejmują wyzwanie, które rzuca im natura. Dni są coraz krótsze, więc bohaterowie przemierzają nieprzyjazne tereny i starają się przed ...



Wyraź swoją opinie na temat tego programu.

 
Tytuł
 
Treść
 
Podpis
 
Prosze przepisać kod z obrazka w poniższe pole.
 
 

Dodaj opinię

 

Polecamy

     
BBC CBeebies
2025-04-20
21:40
7 / 10
Perypetie wyjątkowego superbohatera - ziemniaka zwanego Superpyrą, który walczy ze złem każdej nocy po zamknięciu supermarketu. Na korytarzach wbrew pozorom dalej toczy się...
Discovery Channel
2025-04-20
22:00
5 / 10
Czterej harpunnicy podejmują współzawodnictwo w połowach tuńczyka. Niko stoi przed wyzwaniem udowodnienia swoich umiejętności jako kapitan kultowej łodzi. Joe zajmuje się...
Kino Polska
2025-04-20
4:25
Twarz - dramat obyczajowy
6 / 10
Jacek (Mateusz Kościukiewicz) mieszka w małej wsi na południu Polski. Od niedawna spotyka się z Dagmarą (Małgorzata Gorol), której się oświadczył. Para planuje wspólną...