<< poprzedni odc.

Travel Channel
2020-11-28 (sobota) 14:05

Kulinarne podróże Magdy Gessler - odcinek 1/2

W 2010 roku tradycyjna kuchnia meksykańska trafiła na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Magda Gessler zgłębi tajniki takich dań jak guacamole czy tortilla i skosztuje kuchni prekolumbijskiej. Tajniki kuchni meksykańskiej, która trafiła na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Kulinarne podróże Magdy Gessler   odcinek 2

2024-07-28
14:45
Travel Channel

Polska 2017  

Intensywne kolory, pachnące przyprawy i posiłki w gronie znajomych oraz rodziny - z tym wszystkim kojarzy się kuchnia meksykańska. Jedzenie stanowi ważny element tamtejszego życia codziennego, a zarazem klucz do zrozumienia kultury, zwyczajów i wierzeń mieszkańców Meksyku. Już od dawna tamtejsze przysmaki zachwycają podniebienia smakosza z całego świata, a w 2010 roku tradycyjna kuchnia meksykańska trafiła na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. W pierwszej części dokumentu Magda Gessler uda się w rejony Meksyku Centralnego (Mexico Districto Federalei Puebla de los Angeles). Podczas swojej wizyty restauratorka zgłębi tajniki takich kultowych dań jak guacamole czy tortilla. Następnie uda się do stanu Oaxaca w południowym Meksyku, gdzie skosztuje prawdziwej kuchni prekolumbijskiej. Będzie też miała okazję spróbować dań przyrządzanych przez Indian. Magda Gessler odwiedziła już Mexico City, gdzie próbowała potraw podawanych w modnych restauracjach, kosztowała jaj komarów czy najdroższych owoców morza - percebes - a nawet była poddawana elektrowstrząsom. Oczarowana Meksykiem postanowiła ruszyć dalej. Wybiera Oaxaca, w którym króluje prawdziwie prekolumbijskie jedzenie, a najważniejsza jest tam tradycja, zarówno w kuchni, jak i w życiu. Magda Gessler gości u Abigail, najsłynniejszej na świecie ambasadorki kuchni indiańskiej. Podczas ręcznego ucierania chili rozmawiają o pasji do gotowania, a także o mężczyznach. Później, dla orzeźwienia, restauratorka próbuje tostów z sałatką z kaktusa. Przechadzając się po polach agawy, dowiaduje się, że w produkcji meskalu, czyli alkoholu uzyskiwanego z różnych gatunków tej rośliny, kluczową rolę odgrywają robaki. To jednak nie zniechęca jej do degustacji. Na koniec Magda Gessler sięga po prawdziwą czekoladę.

Program bez ograniczen wiekowych.
Prowadzący: Magda Gessler,
 

Poprzedni i następny program na kanale Travel Channel.


<< 00:00 -

Travel Channel
(czwartek) 00:00



00:00 - >>

Travel Channel
(czwartek) 00:00





Wyraź swoją opinie na temat tego programu.

 
Tytuł
 
Treść
 
Podpis
 
Prosze przepisać kod z obrazka w poniższe pole.
 
 

Dodaj opinię

 

Polecamy

     
BBC CBeebies
2024-10-18
4:05
6 / 10
Pięcioletnie bliźnięta, Tosia i Tymek, przeżywają typowe blaski i cienie codziennego życia rodzinnego. Rodzeństwo pomaga tacie myć samochód, opiekuje się świnką morską...
HBO3
2024-10-18
17:20
Bez urazy - komedia
5 / 10
Mieszkająca w nadmorskim Montauk 32-letnia Maddie Barker (Jennifer Lawrence) pracuje jako barmanka i dorabia jako kierowca Ubera. Mimo to ma problemy finansowe, przez które traci...
FILM CAFE
2024-10-18
1:15
Gloria Bell - komediodramat
6 / 10
Gloria Bell (Julianne Moore) jest pracującą w firmie ubezpieczeniowej kobietą w średnim wieku, która po rozwodzie próbuje czerpać z życia pełnymi garściami. Jej dwoje...